Sopp trenger fuktighet for å kunne utvikle seg suksessfullt. Det innebærer at man bør tilføre fuktighet slik at soppvekstene ikke tørker inn. Husbonden anbefaler å bruke en humidifier og et lite dyrketelt, for best resultat. Når et dyrkesett er snittet, så anbefaler vi å få luftfuktigheten så høyt som mulig, gjerne opptil 90-95% RH-Relative humidity. Når man ser at mycelet starter å vokse små knappenålshoder (også kalt «pinning») ut av snittet, så kan man gjerne sette ned fuktigheten til 70-80%RH. Denne metoden motiverer den levende organismen til å produsere sopp, slik som i naturen. Man vil også få større og penere sopper med slikt utstyr. Om man ikke har slikt utstyr, så anbefaler vi å dyrke de lettere sopptypene. Disse kan man spraye med vann 2-4 ganger daglig avhengig av hvor tørr inneluft man har. Om det er tørr inneluft slik som på vinterstid, så kan man forsøke å starte pinningen med en gjennomsiktig plastpose trukket over dyrkesettet. Spray vann på innsiden av posen før du trekker den over dyrkesettet. Kutt så noen hull i posen så soppen får oksygen. Man bør kun ha posen over dyrkesettet inntil man ser vekster komme ut av snittet. Når den gror ut av plasten på dyrkesettet, trenger den så mye luft som mulig.
Ulike arter har ulike temperaturbehov, i ulike stadier av veksten. Dette er funksjonen av miljøet soppene opprinnelig vokser i. Mycelet vokser mest om sommeren, og frukter sopp om høsten, når det blir litt kjøligere i luften. Ulike varianter av den samme arten, også kalt «strains», kan tilpasse seg andre temperaturer enn den vanligvis vokser i naturen. Det vil gi best resultat om man tilbyr soppene deres optimale vekstvilkår. Stabil temperatur er viktigst under utviklingen av friske store sopper. Ikke dyrk sopp ved inngangsdører hvor temperaturen er ustabil. Husbonden anbefaler å velge en sopptype som er best tilpasset til ditt miljø. Vi anbefaler å sette dyrkesettet der hvor det er stabil temperatur på ca 15-22℃ og god ventilasjon. Om man vil utsette og dyrke soppen så kan man sette dyrkesettet i dvale ved 0-4℃. Ellers bør ferdig kultiverte dyrkesett snittes og dyrkes senest innen 7 dager fra hjemmedyrkesettet er mottatt.
Ventilasjon av luft er viktig for at soppene skal kunne utvikle seg best mulig. Sopp puster inn oksygen og puster ut CO2, akkurat som oss mennesker. Om luften blir for stillestående, så får ikke soppene puste godt nok. Faktisk så er utviklingen av soppen en god indikator på hvor god inneluft man har hjemme. Om det ikke er god nok ventilasjon, så vil det være synlig at soppene skrumper inn, eller at den blir blek og får lange stilker etc. Soppene vokser raskere og større jo mer oksygen de får. I et dyrketelt anbefaler Husbonden å montere en liten vifte inne i teltet. Dette vil føre til at soppene vokser mer jevnt, da den får konstant ny frisk luft, og ført vekk CO2.
Substrat betyr næringen mycelet utnytter energi fra. Under kultiveringen kan man kjenne på posen at mycelet genererer noe varme. Selv om mycel kan spise flere forskjellige typer substrater, så har de som oftest harde løvtrær som sin favoritt. Mycelet komposterer organisk materiale om til næring for plantelivet i naturen. Når mycelet har omgjort substratet til en hvit fast «kake», så ønsker den å reprodusere seg med å lage soppfrukt. Hele substratet bør være dekket med mycel før snitting av dyrkesettet. Om det finnes ufortært substrat igjen i posen, så kan dette bli smittet av mugg om man åpner for tidlig. Etter at man har høstet sopp fra dyrkesettet 2-4 ganger, vil det være tomt for energi i substratet. Den levende organismen trenger da mer substrat for å kunne leve videre. Ellers så kan man bruke det ferdige substratet, som prima jordforbedring til plantene dine. Plantene vil elske det.
Rosa Østersopp
Pink Oyster Mushroom
Pleurotus djamor
Kanskje den vakreste soppen i verden? Rosa Østerssopp smaker utrolig godt, og mange vil mene de spiser kjøtt og ikke en sopp. Rosa Østerssopp smaker mer som bacon og skinke når den saltes og sprøstekes i smør. Man nyter godt av alle de gode proteinene samt at den er fullpakket med helsefrembringende betaglukaner. Som tørket sopp, gir den kraften en nydelig aroma av østers som passer utrolig godt med sjømat, eller som erstatning for sjømat. Om rosa østerssopp ligger for lenge så vil det lukte kraftig av østers, derav navnet.
Fersk rosa østerssopp har en ganske lav holdbarhet på 2-4 dager i kjøleskap, noe lenger i en fuktbelagt sval. Utrolig attraktiv på enhver tallerken og passer utmerket til alt hvitt kjøtt og sjømat eller alene. Prøv gjerne vegan-taco med sprøstekt rosa østerssopp i tortilla, med syltet rødløk og revet koriander.
Rosa Østerssopp vokser vilt i Mexico og er ganske enkel å dyrke, fordi den trives ved vanlig innetemperaturer fra 18-25 ºC. Den trenger riktignok masse oksygen for å vokse seg stor og pen. Den kan være sårbar for å tørke og da skrumper veksten. Rosa Østerssopp kan også dyrkes i telt med luftfukter, for aller best resultat. Når soppene først begynner å gro så tar det kun 5-7 dager før den er fullvokst. Denne arten bør høstes før filamentene bretter seg helt ut og begynner å spore. Dette kan skape rosa merker og sterk lukt av østers, om de får vokse for lenge. Soppen skifter da farge mot gulbrunt. Soppen bør ikke oppbevares i plast i kjøleskapet, bruk heller kraftpapir eller papirpose til lagring av all sopp.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 1-4 uker Spiringstid til høstingstid: 5-7 dager Temperatur: 18-24°C Optimal luftfuktighet: 70-90% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 2-4 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Nei Høy/halm: Ja Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Sort kongeøstersopp
Black Pearl King Trumpet
Pleurotus ostreatus
Dette er opprinnelig en krysning av vill blågrå østers og kongeøsterssopp. Dette gir soppfrukter med de beste egenskapene fra de begge. Kjøttfull konsistens med en nydelig rund soppsmak. Stilken har den karakteristiske saftige og faste «kjøttfølelsen», med en tydeligere soppsmak enn den vanlig kongeøsters har. God holdbarhet. Det er verdt å prøve Black pearl skåret i tynne strimler som «pulled mushroom» med litt bbq-saus. Denne soppen er meget anvendelig til det meste, og passer særskilt godt i asiatiske og veganske retter.
Black Pearl King Trumpet er ganske grei og lettere å ha med å gjøre en mange andre gourmetsopper. Den vokser effektivt og er motstandsdyktig mot mugg. Sort kongeøsterssopp trenger rikelig med oksygen og høy luftfuktighet, for å gro store flotte sopper. Den kan være litt treg til å starte. Man bør beregne 2-4 uker ved 18-20 ºC, før organismen starter å vokse. Deretter tar det kun 6-8 dager før soppen er fullvokst. Selv om organismen pinner saktere enn blågrå østers, så gir Black pearl en solid høstevekt ingen andre typer kan måle seg med.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 2-6 uker Spiringstid til høstingstid: 5-7 dager Temperatur: 10-20°C Optimal luftfuktighet: 80-95% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 6-10 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Ja Hageavfall: Ja Høy/halm: Ja Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Blågrå Østersopp
Blue Oyster Mushroom
Pleurotus ostreatus
Nydelig smak med en tiltalende farge på tallerken. Kanskje den soppen med flest tilhengere over hele verden. Blågrå Østers har den evnen at den omtrent kan kompostere hva som helst av organisk materiale, men smaker selvfølgelig best dyrket på rene substrater av løvtre. Det er også kjempegodt å spise Blågrå Østerssopp man dyrker i komposten på hage og matavfall uten sprøytemidler. Meget god fritert i tempura eller wok. Blågrå Østerssopp innehar anti-inflammatoriske og anti-mikrobielle stoffer som hjelper mot betennelser og mageproblemer.
Blågrå Østerssopp er ganske enkel å frukte hjemme. Denne soppen liker det helst kaldt og fuktig for å starte veksten. I naturen er den en av de første som kommer om våren etter frosten gir seg. For raskere start, kan man sette dyrkesettet i kjøleskapet over natten før man snitter. Dyrkesettet kan også fruktes ute tidlig på våren/forsommeren eller høsten. Mycelet utvikler sopp fra 10-23℃, og helst over 50% luftfuktighet. Utmerket som kompostkultur, jordforbedring og til regenerativt økologisk jordbruk. Soppen høstes før filamentene brettes helt ut.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 1-6 uker Spiringstid til høstingstid: 5-7 dager Temperatur: 15-25°C Optimal luftfuktighet: 70-90% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 2-4 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Ja Høy/halm: Ja Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Korallkjuke
Hen of the woods «Maitake»
Grifola frondosa
Maitake betyr «Dansende sopp» på japansk. Maitake har en meget kjøttfull konsistens og er en særdeles velsmakende soppfrukt med hint av nøtter i smaksbilde. Kanskje den mest ettersøkte soppen blant proffkokker. De rike forekomstene av forskjellige polysakkarider gjør denne soppen meget helsefrembringende i tillegg. Mange bruker denne soppen som tradisjonell medisin mot kreft, høyt kolesterol, diabetes 2 og for et bedre immunforsvar. Maitake er fantastisk grillet eller sautert. Veldig sjelden sopp i Norge.
Korallkjuke vokser kun på eik som substrat. Organismen vokser en del saktere enn andre arter, og har derfor en meget høy stjerne som delikatesse. For å dyrke Maitake så bør man holde temperaturen mellom 10-15℃. Denne arten bør helst dyrkes i et klimaregulert dyrketelt eller ute på eikestokker/stubber. Maitake anbefales kun for erfarne soppdyrkere.
Bøkeskjellsopp
Chestnut Mushroom
Pholiota adiposa
Denne nydelige soppen er en klassiker. Soppen har et tydelig nøttepreg og fantastisk aroma. Masse sunne betaglukaner og polysakkarider. Tørket Bøkeskjellsopp gir en nydelig kraft til saus, supper og gryteretter. Stekt Bøkeskjellsopp passer godt med det meste og gir en smak du sjeldent vil glemme. En klassisk og sjelden sopp vilt i Norge. Mange proffkokker sin favoritt.
Chestnut mushroom kan være en treg sopp å dyrke. Ofte trenger den flere uker før organismen starter å utvikle sopp. Soppene gror relativt sakte og er avhengig av rikelig ventilasjon og høy luftfuktighet. Derfor anbefaler vi Husbondens Dyrketeltpakke for å få rikelig og god vekst. Med luftfukter så anbefaler vi først å skru opp fuktigheten til 90% for å få den til å starte «pinning». Deretter når de små soppene begynner å komme ut av plasten, så skrur man ned til 75%RH-relativ humiditet. Jo mer oksygen og ventilasjon den får jo raskere og bedre vokser den. Bøkeskjellsopp vokser best under 21ºC med moderat lys.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 2-8 uker Spiringstid til høstingstid: 7-12 dager Temperatur: 10-21°C Optimal luftfuktighet: 75-90% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 6-10 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Nei Høy/halm: Ja Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Poppelåkersopp
Black poplar «Pioppino»
Cyclocybe aegerita
Pioppino er en meget velsmakende soppfrukt som minner mye om steinsoppen. Forskjellen er at stilken på Pioppino er tynnere. Smaken er nøtteaktig og passer med alt av kjøtt og til kraftigere gryter og supper, men brukes tradisjonelt i risotto, antipasti og på pizza. En kulinarisk sopp som passer til det meste eller alene.
Poppelåkersopp er middels vanskelig sopp å dyrke. Den vokser relativt sakte og krever veldig høy oksygenmetning for å vokse pent. Pioppino liker lav temperatur rundt ca 10-15℃ og ca 85-95%RH luftfuktighet. Husbonden anbefaler å dyrke Pioppino i klimaregulert dyrketelt, eller ute på stokker og stubber i hagen. Nydelig matsopp.
Piggsvinsopp
Lions Mane
Hericium erinaceus
Lions Mane er en fantastisk gourmetsopp. Piggsvinsopp har en nydelig mild og god smak, med et fast kjøtt som minner mye om kongekrabbe i konsistens. Soppen har ca 22% proteiner og er proppfull av vitaminer og mineraler. Soppen kan doble mengden D-vitamin om den utsettes for UV-lys eller sol før steking. Piggsvinsopp passer til det meste eller alene. Piggsvinsopp-stuing er en vinner rundt bordet for både store og små.
Lions mane er ganske grei å dyrke hjemme. Utover at den egentlig krever et substrat av eik, så har Husbonden også klart å dyrke denne soppen på eple og kirsebærtrær. Den gir ofte flere små, eller noen få store sopper av gangen. Husbonden høster ofte opptil fem omganger av hver substratblokk. Piggsvinsoppen liker masse oksygen, og en temperatur rundt 15-20℃, samt over 80% luftfuktighet for å lage store flotte løvemanker. Soppen kan bli gyllengul om den tørker, spray lite og ofte, med rent vann under vekstfasen.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 2-6 uker Spiringstid til høstingstid: 7-12 dager Temperatur: 15-21°C Optimal luftfuktighet: 75-85% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 4-8 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Nei Høy/halm: Nei Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Lakkjuke
Red Reishi
Ganoderma lucidum
Denne sagnomsuste soppen har vært brukt i tradisjonell medisin i flere tusen år. Den er ikke en matsopp. Den kan for mange oppleves som ganske bitter, men ikke verre enn at den fungerer fint i te/kaffe uten smaksendringer. Reishi i pulver fungerer fint som tilsetning i all slags mat og drikke. Tradisjonelt brukes denne enten som te, pulver i kapsel, eller i duo-ekstrahert tinktur.
Lakkjuke kan være en vanskelig sopp å dyrke. Før den utvikler sitt karakteristiske lakkerte ytre skall, kan den være sårbar for mugg. Soppen vokser tregt, derfor er det viktig med et rent miljø under vekstfasen. Den krever masse oksygen for å gi store fargerike sopper. Soppen liker ikke sterkt lys, helst svakt blåfarget lys. Husbonden anbefaler å dyrke Ganoderma lucidum i klimaregulert dyrketelt, eller ute på stokker og stubber av løvtre i hagen.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 2-8 uker Spiringstid til høstingstid: 14-21 dager Temperatur: 18-24°C Optimal luftfuktighet: 85-90% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 6-10 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Nei Høy/halm: Nei Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei
Silkekjuke
Turkey Tail
Trametes versicolor
Silkekjuke er et meget aggressivt mycel, men soppene vokser sakte. Turkey tail kan være sårbar for kontaminasjoner slik som mugg under vekstfasen. Husbonden anbefaler å dyrke Silkekjuke i renslig dyrketelt med luftfukter for best resultat. Den trenger mye oksygen og 16-21℃ temperatur for at mycelet skal starte fruktning. Ellers er Silkekjuke fin å dyrke på de fleste løvtrær og stubber i hagen, unntatt furu og grantyper. Husbonden tilbyr denne arten kultivert på plugger for enkel inokulering av stokker og stubber.
DYRKETID OG IDEEL PARAMETER Snitting til spiringstid: 4-16 uker Spiringstid til høstingstid: 21-30 dager Temperatur: 16-21°C Optimal luftfuktighet: 75-85% Luft utveksling v/ bruk av dyrketelt: 8-12 ganger pr. time Lys/Sollys: Ja/indirekte
KOMPOSTERING / SUBSTRATER Matavfall: Nei Hageavfall: Nei Høy/halm: Nei Løvtrær: Ja Barnålstrær: Nei