Om oss

Hei og velkommen til Husbonden

Husbonden AS er en innovativ ny soppfabrikk i Sør-Odal kommune, som spesialiserer seg på sopp og sopprelaterte produkter. I det gamle ysteriet på Maarud gård, produserer vi gourmet og medisinsopper. Bygget ble tidligere brukt av Arla som laget oster som Blå Castello,  Brie og Camenbert inntil 2001. Etter større oppgradering i 2021, har vi nå klart å lage høsten innendørs, slik at du kan få prima gourmetsopp året rundt. Ved å pumpe 2500m3 med hepafiltret luft, samtidig som vi styrer miljøet, klarer vi å simulere naturen innendørs i såkalte klima-rom. Dette gir oss helt rene og økologiske dyrkede sopper med suveren kvalitet og smak. Ute i naturen er det veldig viktig å undersøke giftinnhold i forbindelse med området soppen blir plukket. Husbonden ønsker å ta vekk denne risikoen, og derfor dyrker vi våre sopper under tilnærmet sterile forhold med rene økologiske substrater. Vi tilbyr mycelet nært perfekte vekstvilkår, slik at vi kan produsere sopp med en særdeles høy kvalitet og effektivitet året rundt.

Vår visjon er å bli Norges ledende kompetansesenter for kommersiell mykologi. Husbonden jobber aktivt med å skape tilgang og interesse for sopp. Vi holder foredrag og kurs, for både voksne og barn. Samt at vi er konsulenter og rådgivere for en rekke andre aktører som vil satse på sopp fremover. For oss er det viktig å dele vår kunnskap.

Soppverden er sin egen verden, men er allikevel mer lik oss mennesker enn planter i DNA. Dette forklarer kanskje hvorfor sopp har så kraftfulle virkninger på menneskekroppen. Noen kan drepe oss og noen kan helbrede oss. Penicillin er en sopp som har reddet mange liv, men vi har mange flere sopper med utrolige medisinske effekter. Studier om forskjellige sopp fra hele verden viser enormt positive resultater, og som mennesker er vi nødt til å skape bedre løsninger. Husbonden ønsker å være i førersete av å utvikle dette tilbudet i markedet. De siste årene har man oppdaget over 50 arter som bryter ned plast, og endelig kan dette enorme problemet løses. Bare her i Norge finner man årlig opptil 30-50 nye hittil ukjente sopparter. Hver sopp er særdeles spesialisert for denne verden, og det gjenstår å skape innsikt om hvordan dette hjelper oss i fremtiden. Dette er startfasen av en helt ny forskning og næring som kommer til å vokse enormt i årene som kommer. Soppenes utrolige egenskaper kan drastisk forandre vår fremtid. Allerede nå har forskning funnet mange utrolige oppdagelser om sopp, men vi har så vidt dykket ned i havet av informasjon som gjemmer seg bak disse fantastiske skapningene. Husbonden AS har inngått samarbeid med Høyskolen i Innlandet om forskning på forskjellige applikasjoner for mycel og sopp. Vi gleder oss til å søke de mange nytteverdiene sopp kan tilby det norske samfunnet.

I 2022 vil Husbondens produkter bli brukt til følgende spennende prosjekter:

  • Utvikling av brann og bygge paneler
  • Utvikling av nedbrytbare kister
  • Møbelproduksjon
  • Økologisk jordforbedring
  • Økologisk dyrefôr
  • Regenerativt landbruk
  • Regenerativt skogbruk
  • Naturmedisin for mennesker og dyr
  • Utvinning av kitin til vannrenseanlegg
  • Plastnedbryting

Vi gleder oss til fortsettelsen på eventyret i 2022, og alle de spennende oppdagelsene Husbonden AS vil få sammen med Prof. Carlos Orestes Martin Medina og hans team v/Høyskolen i Innlandet.

Husbonden AS samler inn norske sopper fra plukkere rundt omkring i landet. Vi bygger opp en norsk mycelium-bank med arter som har viktige verdier for et mer bærekraftig samfunn i Norge. Om du skulle være så heldig å finne noe spesielt du ønsker å dele med oss, så ta kontakt. Gavekort eller flotte premier sendes til alle som sender oss godkjente sopper, samt at vi ettersender en kommersielt utviklet flytende mycelium-kultur av nettopp din «strain». Alt av ressurs, mat og medisinsopp er av interesse.

Sortimentet vi tilbyr er fra øverste hylle av gourmet og tradisjonelle medisinsopper, men vi tar gjerne imot forespørsler om andre arter.

 

Husbonden kan skreddersy en produksjon etter kundens ønsker og behov, F.eks. ukentlige leveranser. Husbonden tilbyr også returavtale med ukentlig retur av usolgte sopp, under forutsetning av korrekt lagring. Ta kontakt for priser på faste leveringsavtaler.